Sněženka

Dnes jsou Hromnice. Starodávný svátek světla, čas mezi zimním slunovratem a jarní rovnodenností. Je to den, který už je zase o kousek blíž k jaru: Na Hromnice o hodinu více.
 
po3
 
V tento den se v křesťanském kostele světily svíčky "hromničky", které se pak dávaly do oken jako ochrana před bouří. Na Hromnice se nesmělo šít (!), aby jehla nepřitáhla blesky. Taky se nesmělo klít, pomlouvat, žertovat a tančit.
 
p13_1
 
Já jsem si pro vás a pro vaše děti připravila malé tvoření, které už trochu přivolává jaro: panenku Sněženku. V pátek budou děti za odměnu doma, tak si mohou tuhle jednoduchou panenku vyrobit. 
 
IMG_9917
 
Co k tomu budete potřebovat? Kousek zeleného a bílého filcu nebo jiné vhodné látky. Já jsem bílý filc neměla, tak jsem použila krémový supersemiš, ale bílá barva by byla lepší. Dále proužek tylu, krajky nebo gázoviny, provázek na zavěšení, trochu výplně na hlavičku a jehlu s nití. Panenku zvládnete ušít za cca 10 - 15 minut.
 
IMG_2953
 
Střih je nakreslený na formát A4, kliknutím na něj si ho můžete stáhnout do počítače a vytisknout:
 
sněženka střih 
 
 
Postup:
 
1. Vystřihněte si kolečko z bílé látky, po obvodu nařaste, vyplňte vláknem (nebo stačí i drobnými odstřižky) a konec stáhněte a zašijte. 
2. Vyrobte zelenou čepičku: Cípy sešijte, vznikne vám "čepička", kterou vzadu u dolního okraje trochu zřasíte a přišijete k hlavičce.
3. Na malé kolečko přišijte 3 okvětní lístky. Doprostřed všijte knoflík, ten kolečko zpevní.
4. Sešijte krk tak, že vznikne kornoutek. Ten pak přišijte na kolečko s okvětními lístky. Můžete ho zevnitř ještě trochu naplnit vláknem, tělíčko se hezky zpevní.
5. Pod okvětní lístky všijte tylový díl, který lístky nadzvedne. Můžete použít kousek krajky, kterou srolujete, na jednom konci svážete a přišijete ke knoflíku.
5. Nakonec protáhněte provázek odspodu knoflíkem skrze kornoutek a poté hlavičkou až nahoru. Zajistěte uzlíkem, můžete navléknout ještě korálek.
6. Nakreslete nebo vyšijte oči, případně ještě dozdobte podle svého gusta. Hotovo.
 
Pro lepší názornost přikládám krátké video.
 
 
 
Můžete si vyrobit celou sněženkovou girlandu. 
 
IMG_9904
 
IMG_9910
 
 
Další zajímavé Hromniční pranostiky:
 

Na Hromnice si musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout.
Když na Hromnice ze střech teče, zima dlouho se povleče.
Na Hromnice jasná noc – bude mrazů ještě moc.
Svítí-li slunce na Hromnice, bude zimy o šest neděl více.
O Hromnicích je hospodáři milejší vlk na dvorku, nežli slunce na obloze.
Je-li o Hromnicích studeno, přijde brzy jaro.
Zelené Hromnice – bílé Velikonoce.
Leze-li jezevec o Hromnicích z díry, za čtyři neděle zpátky zas pílí.

Zpět do obchodu